Japánul "Nihon Rokkoyo"-nak, vagy "Chuse Rokkoyo"-nak nevezik Japán hat legrégebbi tradicionális fazekasközpontját melyek múltja egészen a középkorig nyúlik vissza. A legújabb kutatások szerint azonban több, mint húsz ilyen óriási központ lehetett. A fennmaradtak azonban a középkori fazekasközpontok minden jelét magukon viselik. Ezek a következők: Shigaraki, Bizen, Tanba, Eichizen, Seto és Tokoname, illetve Mashiko, amely ugyan nem tekinthet ilyen hosszú múltra vissza, azonban a mai Japán legpezsgőbb központja és jelentőségében kezd felnőni a többi központhoz.
Shigaraki A fatüzes kemencében készült shigaraki kőedény tárgyak Shigaraki településen, Shiga prefektúrában készültek a Heian-éra alatt, a 12. század végétől. Jellemzően sueki stílusban készült kőedényeket állítottak elő magas tüzön (1300 ºC), máz használata nélkül, az edényeken látható jellegzetes textúrát az égetőtérben a fa elégetéséből származó, és az edény falára rakódó hamu alkotta. Ez a technika mindmáig fennmaradt, sőt a fénykorban a japán fazekasság legjellemzőbb technikája volt. Nehézsége abban állt, hogy miután elérték a kívánt hőmérsékletet, a kemencét rövidebb-hoszabb ideig hőn tartották, hogy minél több fahamu rakódjon az edényekre. Ritka esetben ez akár egy hét is lehet. Ezen a hőmérsékleten a karvastagságú faágak úgy lobbannak el, mint a gyufaszálak. A tüzet éjjel-nappal táplálni kell, ami nyáron a kemence közelében, különösen embert-próbáló feladat volt. A végeredmény pedig egyszeri és megismételhetetlen.
Bizen Az Okayama prefektúra-beli Bizen városában szintén a 12 században kezdődött a kerámiakészítés, a sueki nyomdokain a Shigarakiban készített formákhoz hasonló formákkla. Bizenben a Muromachi-éra (1331-1573) vége felé kezdődött el a tea-szertartás edények készítése, hasonlóan a többi fazekas központhoz. 1520-ban Sen no Rykju megalkotta a teaszertartás rendjét, ami döntő eseménynek bizonyult, alapvetően járulva ezzel hozzá az egyedülálló japán esztétika és a kerámia felvirágzáshoz.
Tanba A Tanba kerámiák a Hyougo prefektúre-beli Tachikui, Imada cho és Taki gun környékéről származnak. Tanba szintén a sueki vonalhoz tartozott, mint Shigaraki és Bizen. Mindhárom fazekasközpont Kansai régióhoz tartozik (Nyugat-Japán). A többi centrum a Kanto régióhoz (Kelet-Japán), vagy a Hokuriku régióhoz az előbbiekhez képest északra fekszenek. Ők a shiki vonalhoz tartoznak.
Echizen Az Echizen fazekasság Odacho és Miyazaki faluhoz közel készültek, ugyanakkor voltak műhelyek kissé távolabb is, Kaga, Tamasu és Ouenzawa környékén. Noha Echizen eredetileg a sueki hagyományhoz tartozott, erős hatással volt rá a Seto-ra jellemző hakushi vonal, amely nagyon különbözött suekitől, de még a shiki hagyománytól is. Egy idő után így meglehetősen nagy eltérést mutatott az eredeti stílusához képest.
Seto Seto a hakushi tradícióhoz tartozott és minden más japán iskolától eltérő, csak erre régióra jellemző mázas edényeket készítettek, mely stílus mindmáig fennmaradt. Ez a sárgás zöld és barnás fekete mázakat használó ecsettel dekorált készítési mód egészen a 14. századik nyúlik vissza és egyedisége miatt nagy közkedveltségre tett szert, a középkorban közel ötszáz kemence működött Seto városa körül.
TokonameÁltalános az egyetértés abban, hogy a Seto későbbi vissszaszorulása és a kemencék számának csökkenése, a közeli Tokoname számlájára írható, amely idővel Japán legnagyobb központjává vált, közel 3000 kemencével, melyek méretei is egyedülállóak voltak. Ez annak volt köszönhető, hogy a szokásásos edényformákon kívül mást is készítettek, például bonsai edényeket. A kemencék méreteire jellemzőek, hogy némelyikben manapság galéria, vagy teázó működik. |